Monstera Deliciosa, hoe stek je die plant?!

 

Voor degene die mij op Instagram volgen hebben de Monstera Deliciosa al heel vaak voorbij zien komen. Het is dan ook mijn absolute favoriet! Mijn Monstera was zo onwijs groot geworden dat ik besloot om ‘m te gaan stekken. Daar kwamen vervolgens zoveel vragen over dat ik dacht, laat ik er een blog over schrijven. Want hoe doe je dat, een plant stekken?!

Monstera Deliciosa

Voordat ik jullie dat ga uitleggen, eerst nog wat informatie over de Monstera Deliciosa. Deze plant is onwijs populair in de woonkamer, sinds de botanische trend. Logisch, want naast dat deze plant onwijs mooi is, is ze ook heel makkelijk te onderhouden. Het is een sterke plant die niet veel verzorging nodig heeft. In de winter hoef je er niet zo veel mee te doen. Af en toe water en op een lichte plek neerzetten. In de zomer heeft de plant wat vaker water nodig, omdat het dan meer water verdampt via de bladeren. Direct zonlicht vind de Monstera Deliciosa niet fijn. Er kan soms wat stof op de bladeren komen, deze kun je afnemen of afspuiten met lauw water. De bladeren af en toe sproeien is sowieso fijn voor  de plant.

Luchtwortels

Om de Monstera Deliciosa te kunnen stekken heb je luchtwortels nodig. Luchtwortels?! Ja, luchtwortels. Dat zijn die bruine lange stengels die uit de plant groeien. Niet iedere Monstera Deliciosa heeft die stengels bij aankoop, maar deze groeien vanzelf. Dus geen paniek, als je nog geen luchtwortels aan de plant hebt, dan moet je gewoon nog even geduld hebben.

Stekken

Nu je weet wat een luchtwortel is kunnen we verder over het stekken. Het is echt super makkelijk. Lees hieronder de 3 stappen.

  • Stap 1: Snij met een schoon mesje een blad + luchtwortel af.
  • Stap 2: Zet deze stengel op het water, zodat er vanuit de luchtwortel meer wortels kunnen schieten.
  • Stap 3: Bij voldoende wortels kun je de stek in de aarde zetten, maar dit is niet noodzakelijk. Alleen op water doet de stek het ook heel goed.

Op de foto’s kun je duidelijk zien dat de wortels vanuit de luchtwortel komen. Dus het is echt noodzakelijk om een stengel MET luchtwortel af te snijden/knippen.

Ik hoop dat ik hiermee al jullie vragen heb beantwoord, maar mocht dit niet zo zijn, laat het dan vooral weten in een reactie hieronder!

Succes met het stekken, you can do this!

Liefs,

Sanne

*deze blog is geschreven voor http://www.hemelryk.be

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress.com.

Up ↑